Här om dagen var vi på en snabb liten inspirationsresa bland Stockholms surdegsbagerier. Jag slogs av att de var så enkla. Enkel inredning, få men grundläggande sorter och absolut ingen flärd. Ändå känns det otroligt lyxigt att handla sitt bröd på t.ex. Valhallabageriet. Redan ute på gatan blir man glad och tillfreds, eftersom det doftar härligt av kanel och nybakat surdegsbröd. Till skillnad från Fabrique, där man inte har bageriet i anslutning till butiken. Det känns kallare, tråkigare och mer business. Därför känns det så otroligt rätt att man kommer attPain de Martins se direkt in i bageriet hos oss.
Det är kanske inte så konstigt att det är lyx att handla direkt av bagaren. I alla fall jag känner en stor längtan efter det genuina och passionerade. Mindre ytligt, långsammare och med ett fint hantverk. Nu blev jag till och med så nostalgisk att jag började drömma om en mjölkbutik....
Dessutom var vi på Pain de Martins bokreleas, Enklare Bröd. Fin bok! och en fin kille. Jag känner mig lite stolt över honom eftersom jag känt honom sedan barnsben. Tänk att vi mer eller mindre hamnade i samma bransch. Jag tror utan tvekan att han är en viktig orsak till att vår brödkultur håller på att ändra sig.
torsdag 16 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar